Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2009

Πράσινη ελπιδα αναμένεται απο την Κοπεγχάγη


'' Για τις δυο επόμενες εβδομάδες η Κοπεγχάγη θα είναι η πρωτεύουσα της ελπίδας'', με αυτά τα λόγια του Δανού Πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ξεκίνησε εχθές η Σύνοδος του ΟΗΕ για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σκοπός της διάσκεψης η λήψη μέτρων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλανίζουν την τελευταία δεκαετία τον πλανήτη. Μέσα σε δυο εβδομάδες θα πρέπει να δοθούν λύσεις για το πρόβλημα, ώστε η ανθρωπότητα να ξαναβρεί την χαμένη της αισιοδοξία.


Εκπρόσωποι από 192 χώρες θα λάβουν συμμετοχή στις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, με στόχο την επίτευξη Συμφωνίας που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κίοτο , το οποίο εκπνέει το 2012. Μεγάλες ελπίδες για την επίτευξη της Συμφωνίας εναποτίθενται στις δυο μεγάλες δυνάμεις Κίνα και Αμερική. Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής, έχει υποσχεθεί πως πρόκειται να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 17%. Το επόμενο βήμα φαίνεται να έγινε για τις ΗΠΑ, καθώς η επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσε πως έχουν ανακηρυχθεί επιβλαβή τα αέρια του θερμοκηπίου, με κύριο ένοχο το διοξείδιο του άνθρακα.


Αν και η χθεσινή έναρξη της διάσκεψης έγινε με φόντο το σκάνδαλο Climategate, αρκετοί πολίτες με βάση τις δημοσκοπήσεις του BBC και της Le Monde είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Τα βίντεο που έστειλαν παιδιά απο διάφορα έθνη ζητούσαν να μεγαλώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον χωρίς καταστροφές και οικολογικούς κινδύνους. Μια ακτιβίστρια ξέσπασε σε κλάμματα καθώς παρέδιδε στους αξιωματούχους αίτημα που ζητά την προστασία νησιωτικών κρατών που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων. Ενεργή θα προσπαθήσει να είναι η ελληνική συμμετοχή σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη. Στη Σύνοδο θα μεταβεί και ο Πρωθυπουργός με επιτελείο 30 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: