Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2009

Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ


Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα έγινε σήμερα στις 7 το απόγεμα, ώρα Ελλάδος η ορκομωσία του 44ού Αμερικανού Προέδρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα επίσημα ανέλαβε τα ηνία της αμερικανικής κυβέρνησης και εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου. Παράλληλα, προς τιμή του δόθηκε εχτές συναυλία όπου έλαβαν μέρος δεκάδες καλλιτέχνες,οι οποίοι τον στήριξαν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Μια νεα περίοδος αρχίζει για την Αμερική, η οποία αποφάσισε να αλλάξει σελίδα.

Η Ουάσιγκτον υπόδεχτηκε σήμερα τον πρώτο αφροαμερικανό που κατάφερε με το μήνυμα αισιοδοξίας και αλλαγής να κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Ομπάμα, γιος ενός αφροαμερικανού και μιας λευκής νίκησε τα στερεότυπα χωρίς όμως αυτο να σημαίνει ότι έπαυσαν να υφίστανται. Ο νέος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και πως αυτό είναι που θέλει να υλοποιήσει. Αισιοδοξία και θέληση για αλλαγή χαρακτηρίζουν τον Ομπάμα και αυτό επιθυμεί και ο αμερικανικός λαός, ιδίως οι μειονότητες της χώρας. Θέλουν κάποιον που θα σκύψει στα προβλήματά τους και θα τους ακούσει πραγματικά. Και ποιος άλλος θα ήταν καταλληλότερος από έναν άνθρωπο που έχει αντιμετωπίσει και ο ίδιος τον κοινωνικό ρατσισμό; Αναμβισβήτητα, το έργο του δεν θα είναι εύκολο καθώς έχει να αντιμετωπίσει τα ολισθήματα της απερχόμενης κυβέρνησης αλλά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που είχε στην εγχώρια οικονομία. Παρόλα αυτά φαίνεται αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα απο το οικονομικό αδιέξοδο και να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας με τις υπόλοιπες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η Αμερική είναι ακόμα υπερδύναμη και πως θα θελήσει να διατηρήσει τον ρόλο της. Θα ήταν ουτοπία να πιστεύσουμε ότι θα απαρνηθεί το ρόλο της ή τα συμφέροντά της. Πάντως όλη η υφήλιος περιμένει να δει τις τακτικές που θα ακολουθήσει ο νέος Προέδρος που απο σήμερα ξεκίνησε να φέρει εις πέρας ένα όνειρο τόσων χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: